XXXXX Tim - Aikido Dojo Edo

Edin Bećković

4. DAN

Aikikai Hombu dojo Tokyo

Kanoko Tsuda

2. DAN

Aikikai Hombu dojo Tokyo

Istorijat

Edin Bećković rodjen je 1977.u Zemunu.

Počeo je da trenira Aikido 1992. u aikido klubu “Zemun” kod učitelja Saše Obradovića. Redovnim vežbanjem stiče osnovna zananja,a uzimajući učešće na seminaru u Aranđelovcu 2000.godine koji je vodio majstor Masatomi Ikeda shihan polaže za shodan (1.Dan). Nakon toga 2002.godine pohađa časove na seminaru u Beogradu koji je vodio majstor mr.William Smith shihan i na istom polaže za Nidan (2.Dan).  2005.  takođe  polaže ispit za Sandan (3.Dan). na seminaru u Beogradu ,ovoga puta ispred ispitivača Philip Smith shihan.  I 2009. na seminaru u Beogradu koji je vodio Majstor Gordon Jones shihan polaže za Yondan (4.Dan).

2005. godine sa svojim dugogodišnjim prijateljom i partnerom Predragom Tadićem osniva prvi u nizu aikdo klubova pod nazivom “Yamatokan”. Nakon stabilizacije kluba,isti prepušta Tadić Predragu i u duhu širenja aikidoa osniva novi aikido klub pod nazivom “Aikido dojo Edo” koji zvanično radi od 2010.godine pa sve do danas.Pored održavanja treninga u matičnom klubu,organizuje akciju pod imenom “Aikido za decu”i počinje obuku za najmlađe.Tako prvo iskustvo stiče u Internacionalnoj školi “Chartwell”gde je punih 5 godina radio na podučavanju dece osnovnim veštinama aikidoa kao i osnovama fizičke kulture.Taj trend se nastavio tako da je pored akcija popularizacije aikidoa,a u smislu širenja aikido veštine,volonterski davao časove u mnogim dečijim vrtićima u okviru ustanove “Dr.Sima Milošević”. Danas su i dalje aktuelni časovi u dečijem vrtiću “Prozorčić” kao i u “International School of Belgrade”.

Na polju ličnog razvitka,redovno pohađa seminare pod vođstvom instruktora iz UKA(United Kingdom Aikikai), uzima učešća na seminarima u Srbiji pod vođstvom Yoji Fujimoto shihan kao i Yoshiaki Yokota shihan. 2005.godine prvi put putuje u Japan i u kraćoj poseti Hombudojo-u vežba na časovima Doshu-a Moriteru Ueshiba.

2013.godine po drugi put putuje u Japan,I u periodu od mesec dana vežba sa glavnim instruktorima Hombudojo-a među kojima bi istakao Yoshinobu Irie shihan, Katsurada Eiji shihan ,Kanazawa Takeshi shihan, Seki Shoji shihan, Yasuno Masatoshi shihan I mnoge druge.

Najveću inspiraciju među brojnim učiteljima i Aikido majstorima nalazi kod Christian Tissier sensei 2010. godine u Franfurtu na dvodnevnom seminaru,nakon čega odlučuje da intezivnije prati renomiranog majstora.2012  i 2014 odlazi u Pariz gde participira na tradicionalnom “Uskršnjem seminaru” (Stage de Pâques > Paris-Vincennes) kao i u Cercle Tissier dojo.

Pošto su ovi seminari najviše uticali na njegov aikido razvoj,donosi odluku da organizuje seminare u Beogradu i pozove u goste renomiranog majstora Pascal Guillemin sensei 5.Dan Aikikai, jednog od asistenata Christian Tissier i instruktora u njegovom Dojo-u (Cercle Tissier).Kao plod ove uspešne saradnje postiže dogovor i pridobija poverenje majstora Pascal Guillemin i on postaje tehnički direktor novonastale aikido organizacije (Aikido Friends Serbia)na čijem čelu je od 2014.godine Edin Bećković .

Neposredno razvija saradnju sa regionalnim organizacijama okupljenim oko iste škole aikido-a i  posetama Budimpešti sklapa prijateljstvo sa aikidokama iz Mađarske,te redovno prati seminare na kojima, kod  naših severnih komšilja ,podučava Bruno Gonzalez sensei 5.Dan Aikikai (Cercle Tissier).

Kanoko Tsuda

Kanoko Tsuda je japanka iz Nagoya, Japan. Pre dolaska u Srbiju (tada je to bila Jugoslavija.) 2001, ona je živela u SAD-u. Počela je trenira aikido u dođo-u “Zemun” kod Saše Obradvića sensei u Zemunu, u Srbiji. Ona je dobila Prvi Dan Aikikai od Gordon Johnes Shihan iz Engleske 2008. godine, a drugi Dan od Saše Obradovića sensei 2012-te. Ona je učesnik I organizator programa “Aikido za decu” u “Chartwell International School” od 2006. do 2011. godine sa Edinom Bećkovićem koji je 4. Dan Aikikai. Ona podučava Aikido za decu u dojo-u “Edo” od 2011. Također je podučavala aikido u vrtićima u Beogradu. Učestvovala je na seminaru Christian Tissier Shihan, 8. Dan Aikikai Tokyo, u Frankfurtu( Nemačka) 2010. godine, kao i na njegovim seminarima u Beogradu. Ona je organizovala seminare sa Pascal Guillemin Sensei, 6. Dan Aikikai, jednog od vodećih instruktora “Cercle Tissier”. U medijima, ona se pojavila u jednom članku časopisa “Ženski Svet” 2005. Ona se također pojavila u Jutarnjem informativnom programu RTS-a (Srpska nacionalna televizija), kao i u njihovom programu ” Stranci koji žive u Srbiji “, 2012. godine sa njenim Aikido iskustvom.
Kanoko Tsuda is a Japanese from Nagoya, Japan.  Prior to coming to Serbia (then, it was Yugoslavia.) in 2001, she lived in the USA.  She started practicing Aikido at the dojo “Zemun” of Saša Obradvić sensei in Zemun, Serbia.  She gained the Sho Dan of AIKIKA with Gordon John Shihan from England in 2008 and the 2nd Dan of that with Saša Obradović sensei in 2012. She taught Aikido for children at Chartwell International School from 2006 to 2011 with Edin Bećković who is the 4th Dan of AIKIKAI.  She has been teaching Aikido for children at the dojo “EDO” since 2011.  She also taught Aikido at kindergartens in Belgrade, Serbia. She has attended the seminar by Christian Tissier Shihan, 8th Dan of AIKIKAI, in Frankfurt, Germany in 2010 as well as his seminars in Belgrade.  She has organized the seminars for Pascal Guillmen sensei, 6th Dan of AIKIKAI, one of instructors of Circe Tissier. With the angle of media, she has appeared in an article of the magazine, “Ženski Svet (Women’s World)”, in 2005.  She also appeared at the morning news program of RTS (Serbian National TV) as well as their program of “Foreigners living in Serbia” in 2012 with her Aikido background.