XXXXX Christian Tissier Beograd 2017 Aikido seminar
Završen je 4. po redu aikido seminar u Beogradu koji je vodio Christian Tissier sensei. Pred nešto manje od 200 vežbača aikidoa, Tissier sensei je prezentovao tehnike na veoma bazičan način. To je svim učesnicima seminara, a posebno našoj grupi koja prati njegov edukativni sistem, bilo veoma značajno.

U dvodnevnom seminaru koji je obuhvatio dva tročasovna treninga sensei je prošao kroz osnovne tehnike i osnovne napade. Osim važnih informacija vezanih za samu aikido tehniku, majstor se na svojstven način osvrnuo na filosofiju samog aikidoa. Kroz mnoštvo primera Tissier sensei je na vrlo slikovit, a svremena na vreme i duhovit način objašnjavao samu suštinu kretanja u aikido tehnici. Često je u radu sa najmladjim vežbačima demonstrirao i opisivao kretanja, u pokušaju da dočara svim prisutnima važnost prirodnog pokreta. Kao i u prethodna tri seminara pod njegovim vodjstvom i ovaj aikido seminar je okarakterisao njegov veoma izražen borbeni duh, kao i velika želja da svim prisutnim vežbačima dočara svoju viziju aikidoa. Koliko je u tome uspeo ostaje da svako individualno donese svoj zaključak…

Na kraju seminara je u tradicijalnom ritualu bilo uručenje poklona u znak zahvalnosti, kao i nepotrebno i beskrajno vremenski dugo fotografisanje sa Tissier sensei! Ipak to nije uticalo na konačan utisak da je seminar protekao u velikoj meri u veoma prijatnoj i prijateljskoj atmosveri, u kojoj su aikidoke iz celog regiona (Rumunija, Grčka, Slovenija, Crna Gora itd…) razmenile međusobno svoja iskustva.
Aikido association Fujiyama se zahvaljuje organizatorima aikido seminara sensei Christian Tissier u Beogradu na veoma dobroj organizaciji, a posebno i veliko hvala samom učitelju Tissieru na njegovom velikodušnom trudu.

U nadi da ćemo se u što skorijoj budućnosti videti na istom mestu… ,

Merci beaucoup Tissier sensei !

Christian Tissier sa Aikidokama u Beogradu

Grupna fotografija na kraju drugog dana seminara

Christian Tissier, Edin Bećković, Sead Azirović, Dojo Yamatokan

Tissier sa aikidokama iz Dojo Edo